Vertaistuki auttaa monia

Vertaistuesta on apua myös peliongelmaisille.Peliongelman kanssa ei kannata painia yksin. Kyselyjen mukaan arvioidaan, että jopa noin 3 prosenttia suomalaisista painii pelaamiseen liittyvien ongelmien kanssa. Riippuvuus voi syntyä jo nuorella iällä. Vaikka tilanteessa voi tuntea olevansa yksin, kannattaa muistaa, että peliriippuvaisia on monia muitakin.

Miksi vertaistuki?

Vertaistukea on käytetty jo kauan erilaisten riippuvuuksien hoitoon ja se on todettu toimivaksi. Tukiryhmän jäsenet jakavat onnistumiset ja epäonnistumiset. Monelle ihmiselle tukiryhmä voi olla ainoa paikka, jossa voi puhua riippuvuudesta avoimesti; riippuvuus on usein tabu, josta puhuminen voi olla vaikeaa. Toki myös perinteiset yksilöterapiat ovat oiva vaihtoehto, mutta monet kokevat vertaistuen olevan silti tärkeämpää.

Tämän lisäksi vertaisryhmässä voi tuntea, että muut ihmiset ymmärtävät oikeasti, millaista on kärsiä riippuvuudesta. Vaikka omista ongelmista puhuisi ystäville tai perheelle, voi tuntua, etteivät kuitenkaan ymmärrä. Vertaisryhmän ihmiset ovat käyneet läpi samoja asioita, joten heille puhuminen voi tuntua helpottavammalta – ja heidän kokemustensa kuuleminen voi auttaa eteenpäin. Ryhmässä ei tarvitse kärsiä syyllisyydestä tai häpeästä, joka voi vaivata läheisten ihmisten kanssa puhuessa.

Riippuvuuden kanssa kamppaileva voi jäädä myös helposti ulkopuoliseksi yhteiskunnassa, varsinkin jos riippuvuuteen liittyy vakavia talous- tai päihdeongelmia. Vertaisryhmä auttaa pitämään sosiaaliset kontaktit ja helpottaa selviytymistä. Tukiryhmiä käytetään myös monissa muissa tilanteissa: päihderiippuvuuksissa, vakavista sairauksista kärsivien parissa, mielenterveyspotilaiden kuntoutuksessa, kotihoitajien kesken ja esimerkiksi traumojen käsittelemiseksi.

Kokemustieto

Vertaistuen salaisuus on kokemus tieto, eli tiedot, joita on ihmisellä, joka on kokenut tiettyjä asioita. Näitä tietoja jakaessa voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Se voi tuoda toivon kipinän, tarjota kannustusta tai käytännön neuvoja tilanteeseen. Jokaisella vertaisryhmän jäsenellä on kokemustietoa, ja he ovat asiantuntijoita omassa tilanteessaan.

Tarkista paikkakuntasi tilanne

Parhaiten tietoa vertaisryhmistä löytää oman paikkakunnan sosiaalipalveluiden sivuilta. Yleensä sivustoilla on oma osionsa erilaisille riippuvuuksille ja päihdeongelmille, ja sieltä löytyvät sekä vertaisryhmien että muiden hoitojen tiedot. Ryhmiä voi olla useita erilaisia esim. eri ikäryhmille. Ne kokoontuvat useimmiten kerran viikossa. Osallistuminen on maksutonta. Joskus ryhmät saattavat järjestää muitakin aktiviteetteja, kuten liikuntaa, askartelua tai kielten opiskelua – tarkista oman kuntasi tilanne. Tapahtumat ovat hyvä tapa kasvattaa sosiaalista verkostoa ja harrastaa.