Keskustelufoorumit riippuvuuden hoidossa

Peliriippuvuudessa auttaa myös vertaistuki. Rahapelejä pelataan usein netissä, joten avun hakeminen netin kautta tuntuu loogiselta askeleelta. Netissä onkin erilaisia palveluita tukea etsiville pelaajille, jotka kamppailevat peliongelman kanssa. Foorumit ovat yksi yleinen tapa hakea tukea ja apua riippuvuudesta selviämiseen. Niiden parhaita puolia ovat tavoitettavuus ja nimettömyys.

Foorumit tarjoavat vertaistukea

Käytännössä foorumien tarjoama tuki on vertaistukea, sillä niillä vierailee muita peliongelmasta kärsiviä pelaajia. Osa foorumin käyttäjistä on jo selvinnyt ongelmistaan, osa on juuri myöntänyt ongelmansa ja osa kamppailee edelleen riippuvuuden kanssa. Sivustolla pääsee jakamaan kokemuksia ja tunteita omaan elämäntilanteeseen liittyen.

Tällaisen vertaistuen avainasemassa on kokemustieto; vertaistuki ei ole suotta pysynyt kuntoutusohjelmien suosiossa. Kukin pelaaja on käynyt läpi samanlaisia tilanteita ja ymmärtää, mistä toinen peliriippuvainen puhuu. Tämä tekee puhumisesta helpompaa. Vertaisryhmään lähtemisen kynnys voi silti olla korkeampi kuin netin keskustelupalstalle liittyminen. Netissä nimettömyyden varmistaa helpommin, ja uskaltaa rohkeammin keskustella vaikeistakin asioista.

Netissä keskustelu lasketaan myös keskusteluksi, vaikkei se ole fyysistä, ja sekin voi auttaa ehkäisemään syrjäytymistä. Nettikeskustelu voi myös rohkaista hakemaan muuta apua, mikäli sitä tarvitsee. Usein lähipiiri ei välttämättä riitä viitteeksi, kun etsitään tietoa tai keinoja lähteä parantamaan riippuvuutta.

Peliriippuvaisten läheisetkin voivat hyötyä keskustelufoorumeista. Riippuvuuksiin liittyy usein häpeän tunteita, ja toisaalta kaikki eivät tiedä, miten riippuvaista voi auttaa. Tällaisessa tilanteessa saman kokeneelle keskusteleminen voi olla korvaamaton apu. Se voi auttaa selvittämään tilannetta eteenpäin ja olemaan paremmin tukena riippuvaiselle. Vertaistuen kautta saa toivoa ja uusia eväitä arkeen.

Foorumit

Suomessa toimii ainakin kaksi virallista peliriippuvaisten foorumia. Valtti on suunnattu peliriippuvaisille, ja se löytyy riippuvuuksissa auttavan Päihdelinkki-sivuston kautta. Hertta on puolestaan suunnattu peliriippuvaisten läheisille, jotka voivat myös kaivata apua.

Lisäksi on olemassa monia ulkomaalaisia foorumeita, ja riippuvuuksista on keskustelua useilla suurilla foorumeilla. Jos sinulla on jo tili jollain foorumilla, josta tykkäät, voit myös aloittaa tai etsiä keskusteluja aiheesta siellä. Peliriippuvaisille suunnattu foorumi on kuitenkin paras paikka etsiä vertaistukea, sillä siellä kukaan ei tuomitse. Ilmapiiri on auttavainen ja hyväksyvä, joten joukkoon sopii helpommin.